CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 200 g kaszy gryczanej
- 5 jaj
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g żurawiny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g orzechów ziemnych solonych
DODATKOWO
- 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych do posypania na polewę
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady deserowej lub kuwertury
- 20 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, odstawić do wystudzenia, a następnie zmielić za pomocą malaksera z ostrymi nożami
- W rondlu roztopić masło (przy okazji posmarować roztopionym tłuszczem foremkę keksówkę i posypać mąką)
- Do roztopionego masła wrzucić kawałki czekolady
- Całość trzymać na ogniu do momentu roztopienia czekolady, cały czas mieszając. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę
- Dalej ubijając jajka z cukrami, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz miazgę z kaszy
- Do ciasta wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać
- Na końcu dodać posiekaną żurawinę i 25 g posiekanych orzechów ziemnych
- Ciasto przełożyć do formy
- Piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut (do suchego patyczka)
- Zostawić do wystygnięcia
- Ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi
Przepis od pana Pawła Małeckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- Do rondla wlać śmietankę
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do garnka ze śmietanką
- Całość zagotować, mieszając do czasu rozpuszczenia się czekolady
- Na końcu dodać miękkie masło
- Całość dokładnie połączyć ze sobą