W rondlu umieścić wodę, sól, ekstrakt waniliowy oraz masło
Gdy masło rozpuści się, a woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy, następnie jednym ruchem wsypać odmierzoną ilość mąki, energicznie mieszając, do momentu, aż składniki połączą się, a powstała masa zacznie odchodzić od ścian garnka
Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie dodawać kolejno jajka, każde dokładnie wymieszać z masą
Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej
Papier do pieczenia posmarować olejem i na tak przygotowane podłoże, wyciskać krążki o średnicy od 4 do 6 cm, które należy oddzielić od siebie, przecinając papier pomiędzy każdym z pączków (każdy pączek musi być na oddzielnym kawałku papieru)
Olej wlać do dużej patelni, albo innego szerokiego naczynia
Do rozgrzanego tłuszczu wkładać pączki, trzymając palcem za papier. (ciasto powinno samo odlepić się od papieru)
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron
Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Posmarować przygotowanym lukrem, albo posypać cukrem pudrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Do miseczki wsypać cukier, dodać sok z cytryny oraz wodę