PĄCZKI HISZPAŃSKIE

SKŁADNIKI NA PĄCZKI
  • 180 ml wody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
SKŁADNIKI NA LUKIER
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
  • W rondlu umieścić wodę, sól, ekstrakt waniliowy oraz masło
  • Gdy masło rozpuści się, a woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy, następnie jednym ruchem wsypać odmierzoną ilość mąki, energicznie mieszając, do momentu, aż składniki połączą się, a powstała masa zacznie odchodzić od ścian garnka
  • Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie dodawać kolejno jajka, każde dokładnie wymieszać z masą
  • Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej
  • Papier do pieczenia posmarować olejem i na tak przygotowane podłoże, wyciskać krążki o średnicy od 4 do 6 cm, które należy oddzielić od siebie, przecinając papier pomiędzy każdym z pączków (każdy pączek musi być na oddzielnym kawałku papieru)
  • Olej wlać do dużej patelni, albo innego szerokiego naczynia
  • Do rozgrzanego tłuszczu wkładać pączki, trzymając palcem za papier. (ciasto powinno samo odlepić się od papieru)
  • Smażyć na złoty kolor z dwóch stron
  • Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Posmarować przygotowanym lukrem, albo posypać cukrem pudrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Do miseczki wsypać cukier, dodać sok z cytryny oraz wodę
  • Składniki dokładnie wymieszać