BABKA Z GRUSZKAMI
SKŁADNIKI
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu (w przepisie figowy)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 gruszek
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- Suche składniki wymieszać
- Do innej, większej miski wbić jaja, dodać cukier i ubić na puszystą masę
- W między czasie dodać ocet
- Do gotowej masy jajecznej, dodawać na przemian po łyżce suchych składników oraz oleju
- Na końcu dodać ekstrakt waniliowy
- Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do blaszki (średnica 22 cm)
- Obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki, pozatapiać w cieście
- Piec w 180°C ok. 35 - 40 minut
- Odstawić do wystygnięcia
- Można posypać cukrem pudrem