W rondlu umieścić wodę, sól, ekstrakt waniliowy oraz masło
Gdy masło rozpuści się, a woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy, następnie jednym ruchem wsypać odmierzoną ilość mąki, energicznie mieszając, do momentu, aż składniki połączą się, a powstała masa zacznie odchodzić od ścian garnka
Odstawić do całkowitego przestygnięcia
Następnie dodawać kolejno jaja. Dokładnie wymieszać masę.
Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej
Papier do pieczenia posmarować olejem i na tak przygotowane podłoże wyciskać "kreski"
Gdy wszystkie będą wyciśnięte, należy je oddzielić od siebie przecinając papier pomiędzy każdą wyciśniętą "kreską". Każdy churros musi być na oddzielnym kawałku papieru
Olej wlać do dużej patelni, albo innego szerokiego naczynia
Do rozgrzanego tłuszczu wkładać churros, trzymając palcem za papier. (ciasto powinno samo odlepić się od papieru)
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron
Usmażone churros wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Polać z przygotowanym lukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Do miseczki wsypać cukier, dodać cynamon, sok z cytryny oraz wodę