RYŻOWE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI (ok. 24 sztuki)
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 3/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dolać olej i stopniowo wodę (najpierw dolać 1/2 szklanki wody, a jeśli będzie potrzeba dolać więcej)
  • Składniki wymieszać za pomocą miksera. Ciasto ma być zwarte, ale nie płynne
  • Formować małe kuleczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Gotowe kulki spłaszczyć lekko od góry
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut, do czasu, aż będą rumiane