FAWORKI Z FALBANKĄ
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 25 g masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 16%
- 1 łyżka spirytusu; olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na małe kawałki
- Dokładnie rozetrzeć mąkę z masłem
- W garnku ubić jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę
- Gdy jaja z cukrem będą gotowe przelać je do miski z mąką i wymieszać mikserem
- Dodać śmietanę oraz spirytus
- Całość dobrze wymieszać mikserem
- Oprószyć blat mąką i ugniatać ciasto aż będzie zwarte i elastyczne
- Jeśli nadal ciasto będzie kleić się do rąk i blatu dosypać mąki. Rozwałkować ciasto po czym złożyć je na pół i znowu rozwałkować
- Czynność powtórzyć 4-5 razy, żeby do ciasta "weszło" powietrze
- Ciasto rozwałkować na cienki placek
- Nożem do pizzy wycinać w cieście prostokąty (ok. 2 cm x 7 cm)
- W środku każdego paska zrobić nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta
- Na końcach zrobić odciski widelcem
- Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru
- Wyciągnąć na ręcznik papierowy
- Przełożyć na talerz lub do miski
- Gdy wystygną posypać cukrem pudrem