CIASTO JOGURTOWE BEZ TŁUSZCZU
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 150 g cukru pudru + troszkę do dekoracji (może być mniej ok. 100 g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kurkumę
- Do drugiej (większej) miski wbić jaja, dodać cukier puder. Składniki ubić na puszystą masę
- Następnie dodać jogurt i aromat. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach
- Partiami dodawać produkty suche (mąkę, proszek, kurkuma) miksując cały czas
- Gdy ciasto będzie jednolite, wylać je do foremki - keksówki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
- Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem
- Upieczone ciasto odstawić do czasu aż wystygnie
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
- W przepisie foremka o wymiarach 14 cm x 25 cm, więc ciasto nie wyszło wysokie i szybko się upiekło