CIASTO PÓŁKRUCHE Z RABARBAREM
SKŁADNIKI NA CIASTO PÓŁKRUCHE
- 500 g mąki pszennej extra + 2 łyżki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 2 jaja;
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany (zastępczo jogurt naturalny)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
- cukier puder
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- mąka do posypania blaszki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 1/4 kostki masła
- 16 g cukru waniliowego (opakowanie)
- 1 łyżka czubata cukru
- 2 łyżki czubate mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA PÓŁKRUCHEGO
- Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
- Dodać margarynę (schłodzoną) i pokroić ją nożem na małe kawałki
- Rozgnieść tłuszcz w palcach, następnie dodać jaja i śmietanę
- Chwilę całość zagniatać, następnie przełożyć zawartość miski na blat i dodać 2 łyżki mąki
- Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie zwartą, gładką kulą
- Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ilość ciasta wystarczy na wylepienie dużej blaszki. Ciasto można mrozić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA Z RABARBAREM
- Z przygotowanego ciasta półkruchego oderwać 3/4 z całości i wylepić dokładnie blaszkę
- Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście
- Następnie wysypać równomiernie uprażone wiórki, a z pozostałej części ciasta odrywać małe kawałki i układać je na owocach
- Można ciasto zamrozić, a na owoce przygotować kruszonkę
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut
- Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
- Miękkie masło (nie roztopione!) przełożyć do miseczki
- Dodać resztę składników i zagnieść
- Ciasto na kruszonkę musi być jedną, zwartą kulką
- Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut
- Można przechowywać kruszonkę w zamrażarce