CIASTO PÓŁKRUCHE Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA CIASTO PÓŁKRUCHE
  • 500 g mąki pszennej extra + 2 łyżki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 jaja;
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany (zastępczo jogurt naturalny)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 200 g rabarbaru
  • 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
  • cukier puder
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • mąka do posypania blaszki

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 1/4 kostki masła
  • 16 g cukru waniliowego (opakowanie)
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 2 łyżki czubate mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA PÓŁKRUCHEGO
  • Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
  • Dodać margarynę (schłodzoną) i pokroić ją nożem na małe kawałki
  • Rozgnieść tłuszcz w palcach, następnie dodać jaja i śmietanę
  • Chwilę całość zagniatać, następnie przełożyć zawartość miski na blat i dodać 2 łyżki mąki
  • Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie zwartą, gładką kulą
  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ilość ciasta wystarczy na wylepienie dużej blaszki. Ciasto można mrozić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA Z RABARBAREM
  • Z przygotowanego ciasta półkruchego oderwać 3/4 z całości i wylepić dokładnie blaszkę
  • Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście
  • Następnie wysypać równomiernie uprażone wiórki, a z pozostałej części ciasta odrywać małe kawałki i układać je na owocach
  • Można ciasto zamrozić, a na owoce przygotować kruszonkę 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut
  • Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • Miękkie masło (nie roztopione!) przełożyć do miseczki
  • Dodać resztę składników i zagnieść
  • Ciasto na kruszonkę musi być jedną, zwartą kulką
  • Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut
  • Można przechowywać kruszonkę w zamrażarce