SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej extra + 2 łyżki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany (zastępczo jogurt naturalny)
CIASTO PÓŁKRUCHE
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej extra + 2 łyżki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany (zastępczo jogurt naturalny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
- Dodać margarynę (schłodzoną) i pokroić ją nożem na małe kawałki
- Rozgnieść tłuszcz w palcach, następnie dodać jaja i śmietanę
- Chwilę całość zagniatać, następnie przełożyć zawartość miski na blat i dodać 2 łyżki mąki
- Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie zwartą, gładką kulą
- Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
- Ilość ciasta wystarczy na wylepienie dużej blaszki
- Ciasto można mrozić