SZARLOTKI
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 2 szklanki musu jabłkowego zrobionego ze słodkich jabłek (ok. 7 sztuk)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) + 2 łyżeczki cukru (jeśli jabłka nie są dość słodkie)
DODATKOWE SKŁADNIKI
- 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara do posypania po wierzchu
- tłuszcz do wysmarowania foremek np. margaryna
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
- Jabłka obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondla
- Dolać odrobinę wody i gotować na małym ogniu, do momentu aż jabłka będą miękkie i zrobi się mus
- Ściągnąć z ognia i dodać budyń w proszku
- Całość dobrze wymieszać za pomocą blendera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZARLOTEK
- Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól
- Składniki dobrze zagnieść, do momentu aż ciasto będzie zwartą masą
- Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut
- Po tym czasie urywać kawałki schłodzonego ciasta i wylepiać nim foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem)
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 10 minut
- Po tym czasie wyciągnąć foremki z podpieczonym ciastem i nakładać przygotowany mus jabłkowy
- Z pozostałej części surowego ciasta układać na jabłkach mniejsze kawałki (placki)
- Następnie posypać po wierzchu cukrem trzcinowym i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut