SZARLOTKA ZWIJANA

SKŁADNIKI
  • ok. 8 jabłek
  • 1/3 kostki masła (ok. 100 g)
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu I 2 łyżeczki cukru waniliowego (wymieszane razem)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Masło pokroić na kawałki i ułożyć na papierze na obszarze około 30 cm na 20 cm
  • Jabłka umyć, obrać, wykroić pestki i pokroić na cienkie plasterki
  • Kawałki jabłek poukładać równo jeden przy drugim na maśle, które jest na blasze
  • Cukier waniliowy wymieszać w szklaneczce z cynamonem i posypać ułożone owoce
  • Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będą dobrze ubite dodać żółtka. Delikatnie wymieszać
  • Na końcu przesiać mąkę i lekko łyżką całość dobrze połączyć ze sobą
  • Gotową masę wyłożyć równo na jabłka
  • Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni
  • Gdy ciasto będzie gotowe - wyciągnąć z piekarnika
  • Należy przygotować sobie drugi kawałek papieru do pieczenia tej samej wielkości, co na blasze i położyć na ciasto
  • Na papier położyć deskę i obrócić ciasto tak, żeby znalazło się na świeżym papierze
  • Stary papier ściągnąć
  • Zwinąć gorące ciasto w roladę
WSKAZÓWKA
  • Ciasto musi być zwinięte po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące!
  • Gdy biszkopt przestygnie połamie się przy zwijaniu