SZARLOTKA ZWIJANA
SKŁADNIKI
- ok. 8 jabłek
- 1/3 kostki masła (ok. 100 g)
- 4 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu I 2 łyżeczki cukru waniliowego (wymieszane razem)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- Masło pokroić na kawałki i ułożyć na papierze na obszarze około 30 cm na 20 cm
- Jabłka umyć, obrać, wykroić pestki i pokroić na cienkie plasterki
- Kawałki jabłek poukładać równo jeden przy drugim na maśle, które jest na blasze
- Cukier waniliowy wymieszać w szklaneczce z cynamonem i posypać ułożone owoce
- Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będą dobrze ubite dodać żółtka. Delikatnie wymieszać
- Na końcu przesiać mąkę i lekko łyżką całość dobrze połączyć ze sobą
- Gotową masę wyłożyć równo na jabłka
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni
- Gdy ciasto będzie gotowe - wyciągnąć z piekarnika
- Należy przygotować sobie drugi kawałek papieru do pieczenia tej samej wielkości, co na blasze i położyć na ciasto
- Na papier położyć deskę i obrócić ciasto tak, żeby znalazło się na świeżym papierze
- Stary papier ściągnąć
- Zwinąć gorące ciasto w roladę
WSKAZÓWKA
- Ciasto musi być zwinięte po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące!
- Gdy biszkopt przestygnie połamie się przy zwijaniu