KAROTKOWIEC

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki tortowej
  • 4 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 150 ml oleju 
  • 400 g startej drobno marchewki (tak, jak na placki ziemniaczane)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Suche składniki wymieszać w misce
  • W drugiej ubić jajka (ubijać ok. 3 min.) i później wlać olej
  • Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką
  • Zawartość tej miski wlać do miski z suchymi składnikami i mieszać łyżką, do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Gdy wszystkie składniki dobrze połączą się, wylać masę do prostokątnej formy (wymiary 26 cm x 37 cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką
  • Wyrównać z wierzchu
  • Piec 1 godzinę w 160 stopniach