KAROTKOWIEC
SKŁADNIKI
- 400 g mąki tortowej
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 150 ml oleju
- 400 g startej drobno marchewki (tak, jak na placki ziemniaczane)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Suche składniki wymieszać w misce
- W drugiej ubić jajka (ubijać ok. 3 min.) i później wlać olej
- Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką
- Zawartość tej miski wlać do miski z suchymi składnikami i mieszać łyżką, do momentu uzyskania jednolitej masy
- Gdy wszystkie składniki dobrze połączą się, wylać masę do prostokątnej formy (wymiary 26 cm x 37 cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką
- Wyrównać z wierzchu
- Piec 1 godzinę w 160 stopniach