CIASTKA OREO
SKŁADNIKI NA CIASTKA (ok. 36 sztuk)
- 80 g masła
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 100 g miękkiego masła (temp.pokojowa)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
- Masło na nadzienie miksować (końcówki świderki) do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie dodawać stopniowo cukier puder, sól oraz aromat waniliowy
- Gdy składniki będą dobrze połączone odstawić do lodówki na 15 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTEK
- Masło roztopić w rondlu i zostawić do ostudzenia
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól
- Do ostudzonego masła dodać cukier i wymieszać
- Następnie dodać jajko, aromat i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy
- Mieszankę dodać do suchych składników i dobrze wyrobić (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą)
- Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut
- Tak przygotowane ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać w nim ciasteczka (w przepisie użyto kieliszka o średnicy 5 cm)
- Krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec przez 8 min. w temperaturze 170 stopni
- Po upieczeniu przełożyć na talerz i poczekać aż całkowicie przestygną. Gdy masa będzie gotowa, nakładać na ciastko nadzienie (ok. 1 łyżeczka) i lekko docisnąć drugim
WSKAZÓWKI
1. Ciasto nie może być zbyt długo w zamrażarce, ponieważ zacznie się kruszyć.
2. Ciasto rozwałkowywać na suchym blacie.
3. Można zrobić wzorek na ciastku. W przepisie użyto końcówek do robienia baniek mydlanych :-)
4. Ciastka przenosić na blachę za pomocą szerokiego noża.
5. Najsmaczniejsze są maczane w mleku.