CIASTKA OREO

SKŁADNIKI NA CIASTKA (ok. 36 sztuk)
  • 80 g masła
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 100 g miękkiego masła (temp.pokojowa)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
  • Masło na nadzienie miksować (końcówki świderki) do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie dodawać stopniowo cukier puder, sól oraz aromat waniliowy
  • Gdy składniki będą dobrze połączone odstawić do lodówki na 15 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTEK
  • Masło roztopić w rondlu i zostawić do ostudzenia
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól
  • Do ostudzonego masła dodać cukier i wymieszać
  • Następnie dodać jajko, aromat i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Mieszankę dodać do suchych składników i dobrze wyrobić (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą)
  • Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut
  • Tak przygotowane ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać w nim ciasteczka (w przepisie użyto kieliszka o średnicy 5 cm)
  • Krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piec przez 8 min. w temperaturze 170 stopni
  • Po upieczeniu przełożyć na talerz i poczekać aż całkowicie przestygną. Gdy masa będzie gotowa, nakładać na ciastko nadzienie (ok. 1 łyżeczka) i lekko docisnąć drugim
WSKAZÓWKI

1. Ciasto nie może być zbyt długo w zamrażarce, ponieważ zacznie się kruszyć.

2. Ciasto rozwałkowywać na suchym blacie.

3. Można zrobić wzorek na ciastku. W przepisie użyto końcówek do robienia baniek mydlanych :-)

4. Ciastka przenosić na blachę za pomocą szerokiego noża.

5. Najsmaczniejsze są maczane w mleku.