SKUBANIEC
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- konfitura z czarnej porzeczki lub z wiśni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 3/4 szklanki cukru ubić z białkami
- Osobno wyrobić ciasto z 1/4 szklanki cukru, żółtek, mąki, proszku do pieczenia
- Po wyrobieniu, ciasto podzielić na dwie części (3/4 i 1/4)
- Większą częścią wyłożyć spód blachy
- Na ciasto położyć równo konfiturę, a na nią ubite białka
- Na wierzch układać kawałki z mniejszej części, która została
- Piec w piekarniku w 160 stopniach do momentu, aż powstanie beza i ciasto z wierzchu będzie kruche i rumiane
WSKAZÓWKA
- Wielkość blachy nie większa niż 37 cm x 25 cm. Ciasto będzie cienkie