NAPOLEONKA

CIASTO FRANCUSKIE

Można kupić gotowe ciasto francuskie lub skorzystać z przepisu

SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE (2 kawałki wielkości 31 cm x 24 cm)
  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 kostka masła
SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY
  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO
  • Mąkę przesiać do miski
  • Dodać sól oraz wodę
  • Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
  • Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm
  • Masło o temperaturze pokojowej, pokroić na plastry i ułożyć je na rozwałkowanym cieście
  • Boki ciasta nałożyć na masło
  • Następnie ciasto rozwałkować i złożyć ponownie
  • Owinąć w folię spożywczą i znowu włożyć do lodówki na 30 minut
  • Czynność wałkowania i chłodzenia powtórzyć kilka razy (ok. 6)
  • Tak przygotowane ciasto, gotowe jest do użycia
  • Piec w piekarniku 10 minut w temperaturze ok. 200-220 °C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
  • Do garnka wlać 2 szklanki mleka
  • Dodać kostkę margaryny, cukier oraz cukier wanilinowy
  • Osobno wymieszać ze sobą: 2 szklanki mleka; 4 żółtka; szklankę pszennej mąki, budyń waniliowy oraz ziarenka z laski wanilii
  • Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać wymieszane składniki z budyniem
  • Gotować na małym ogniu, (cały czas mieszając) do czasu, aż budyń zgęstnieje. Jeśli pojawią się grudki, można rozbić je za pomocą blendera
  • Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać łyżką. Odstawić do przestudzenia
  • Na upieczone ciasto francuskie nałożyć przygotowany krem budyniowy
  • Warstwą takiego samego ciasta, nakryć krem od góry
  • Napoleonkę posypać cukrem pudrem