NAPOLEONKA
CIASTO FRANCUSKIE
Można kupić gotowe ciasto francuskie lub skorzystać z przepisu
SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE (2 kawałki wielkości 31 cm x 24 cm)
- 1/2 kg pszennej mąki
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 1 kostka masła
SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY
- 1 l mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 1 szklanka pszennej mąki
- 1 budyń waniliowy
- ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO
- Mąkę przesiać do miski
- Dodać sól oraz wodę
- Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
- Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm
- Masło o temperaturze pokojowej, pokroić na plastry i ułożyć je na rozwałkowanym cieście
- Boki ciasta nałożyć na masło
- Następnie ciasto rozwałkować i złożyć ponownie
- Owinąć w folię spożywczą i znowu włożyć do lodówki na 30 minut
- Czynność wałkowania i chłodzenia powtórzyć kilka razy (ok. 6)
- Tak przygotowane ciasto, gotowe jest do użycia
- Piec w piekarniku 10 minut w temperaturze ok. 200-220 °C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
- Do garnka wlać 2 szklanki mleka
- Dodać kostkę margaryny, cukier oraz cukier wanilinowy
- Osobno wymieszać ze sobą: 2 szklanki mleka; 4 żółtka; szklankę pszennej mąki, budyń waniliowy oraz ziarenka z laski wanilii
- Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać wymieszane składniki z budyniem
- Gotować na małym ogniu, (cały czas mieszając) do czasu, aż budyń zgęstnieje. Jeśli pojawią się grudki, można rozbić je za pomocą blendera
- Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać łyżką. Odstawić do przestudzenia
- Na upieczone ciasto francuskie nałożyć przygotowany krem budyniowy
- Warstwą takiego samego ciasta, nakryć krem od góry
- Napoleonkę posypać cukrem pudrem