CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto należy przygotować dzień przed użyciem.

SKŁADNIKI (2 kawałki wielkości 31 cm x 24 cm)
  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 kostka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę przesiać do miski
  • Dodać sól oraz wodę
  • Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie
  • Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
  • Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm
  • Masło o temperaturze pokojowej, pokroić na plastry i ułożyć je na rozwałkowanym cieście
  • Boki ciasta nałożyć na masło
  • Następnie ciasto rozwałkować i złożyć ponownie
  • Owinąć w folię spożywczą i znowu włożyć do lodówki na 30 minut
  • Czynność wałkowania i chłodzenia powtórzyć kilka razy (ok. 6)
  • Tak przygotowane ciasto, gotowe jest do użycia
  • Piec w piekarniku 10 minut w temperaturze ok. 200-220 °C