CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto należy przygotować dzień przed użyciem.
SKŁADNIKI (2 kawałki wielkości 31 cm x 24 cm)
- 1/2 kg pszennej mąki
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 1 kostka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę przesiać do miski
- Dodać sól oraz wodę
- Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie
- Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
- Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm
- Masło o temperaturze pokojowej, pokroić na plastry i ułożyć je na rozwałkowanym cieście
- Boki ciasta nałożyć na masło
- Następnie ciasto rozwałkować i złożyć ponownie
- Owinąć w folię spożywczą i znowu włożyć do lodówki na 30 minut
- Czynność wałkowania i chłodzenia powtórzyć kilka razy (ok. 6)
- Tak przygotowane ciasto, gotowe jest do użycia
- Piec w piekarniku 10 minut w temperaturze ok. 200-220 °C