BABECZKI Z BUDYNIOWYM KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO (na 26 babeczek)
  • 300 g + 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 200 g margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
SKŁADNIKI NA KREM
  • 1/2 l mleka
  • 5 czubatych łyżek ziemniaczanej mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BABECZEK 
  • Mąkę przesiać do miski
  • Margarynę posiekać nożem i dodać do mąki
  • Dodać również żółtka oraz cukier. Zagnieść ciasto
  • Gdy będzie zwartą kulą, zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki
  • Gdy ciasto będzie chłodzić się, przygotować krem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
  • Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze połączyć ze sobą
  • Gotową masę wlać do gotującego się mleka. Nie przerywając mieszania gotować, do momentu, aż krem zgęstnieje
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BABECZEK C.D.
  • Foremki umyć, osuszyć i wysmarować margaryną
  • Ciasto rozwałkować, na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką
  • Wycinać w cieście kółka. Jedne o średnicy foremek, a drugie troszkę większe niż foremki
  • Foremki wylepić większym kółkiem, a nadmiar ściąć nożem. Nałożyć krem do środka i przykryć mniejszym kółkiem dociskając brzegi.
  • Piec w 160 stopniach ok. 30 min
  • W trakcie pieczenia, babeczki mogą się otworzyć
  • Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem
  • Babeczki można również przygotować w papierowych papilotkach, ale muszą być dodatkowo włożone do blaszki na muffinki, ponieważ krem, który jest w środku rozpycha boki i babeczki tracą kształt