1 czekolada gorzka 70% (w przepisie czekolada ze skórką pomarańczową 100 g)
1 czekolada 60% (90 g)
3 płaskie łyżki masła 82%
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka skrobi
1 cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier brązowy (lub trzcinowy z melasą), cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Suche składniki dobrze wymieszać
Dodać do nich wodę oraz roztopione masło. Wymieszać za pomocą miksera
W osobnym garnku lub misce wymieszać jaja ze śmietaną oraz olejkiem waniliowym
Następnie przelać je do miski z suchymi składnikami połączonymi z masłem i wodą. Miksować produkty do momentu, aż powstanie jednolita masa
Przelać masę do okrągłej foremki (średnica 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
Piec w piekarniku przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (suche)
Gotowe wyciągnąć i odstawić w foremce do wystygnięcia
Ciasto przekroić na 2 blaty
Dolną część nasączyć sokiem wiśniowym rozcieńczonym wodą i położyć na całości konfiturę (w przepisie wiśniowa)
Następnie przykryć drugim krążkiem i również nasączyć go sokiem rozcieńczonym wodą
Całość ciasta pokryć polewą czekoladową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
W rondelku rozpuścić masło. Dodać czekoladę połamaną na kawałki
Gdy czekolada i masło rozpuszczą się, dodać mleko, cukier puder, kakao, cukier wanilinowy oraz skrobię
Chwilę gotować na małym ogniu, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone