CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 i 3/4 szklanki pszennej mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub cukru trzcinowego z melasą)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany (w przepisie 16%)
  • 1 łyżka olejku waniliowego
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki zimnej wody
  • konfitura np. wiśniowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 1 czekolada gorzka 70% (w przepisie czekolada ze skórką pomarańczową 100 g)
  • 1 czekolada 60% (90 g)
  • 3 płaskie łyżki masła 82%
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 1 cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier brązowy (lub trzcinowy z melasą), cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Suche składniki dobrze wymieszać
  • Dodać do nich wodę oraz roztopione masło. Wymieszać za pomocą miksera
  • W osobnym garnku lub misce wymieszać jaja ze śmietaną oraz olejkiem waniliowym
  • Następnie przelać je do miski z suchymi składnikami połączonymi z masłem i wodą. Miksować produkty do momentu, aż powstanie jednolita masa
  • Przelać masę do okrągłej foremki (średnica 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (suche)
  • Gotowe wyciągnąć i odstawić w foremce do wystygnięcia
  • Ciasto przekroić na 2 blaty
  • Dolną część nasączyć sokiem wiśniowym rozcieńczonym wodą i położyć na całości konfiturę (w przepisie wiśniowa)
  • Następnie przykryć drugim krążkiem i również nasączyć go sokiem rozcieńczonym wodą
  • Całość ciasta pokryć polewą czekoladową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • W rondelku rozpuścić masło. Dodać czekoladę połamaną na kawałki
  • Gdy czekolada i masło rozpuszczą się, dodać mleko, cukier puder, kakao, cukier wanilinowy oraz skrobię
  • Chwilę gotować na małym ogniu, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone