PASCHA Z SOSEM MANGO I MIĘTĄ

SKŁADNIKI NA PASCHĘ (2 sztuki)
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 200 g serka Ricotta
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 garść migdałów bez skórki
  • 1 garść sparzonych rodzynek
  • 1 garść żurawiny
SKŁADNIKI NA SOS Z MANGO I MIĘTY
  • 1/2 dojrzałego
  • soczystego mango
  • 5-6 liści świeżej mięty
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Owoc mango, umyć, przekroić na pół
  • Połówkę owocu obrać ze skórki i przełożyć do wyższego pojemnika
  • Dodać poszarpane w rękach liście mięty i zmielony kardamon
  • Całość zmielić blenderem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASCHY
  • Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
  • Dodać śmietanę
  • Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Całość mieszać do czasu, kiedy masa będzie ciepła
  • Ściągnąć miskę z ognia
  • Dodać serek Ricotta i półtłusty. Całość dobrze wymieszać za pomocą miksera. Jeśli będzie dużo większych grudek zmiksować dodatkowo blenderem
  • Na końcu dodać, rodzynki, żurawinę oraz zmielone migdały (zmielić, pozostawiając większe kawałki) i ponownie wymieszać, już za pomocą łyżki
  • Przygotować niewielkie miseczki
  • Wyłożyć każdą czystą, mokrą gazą lub czystą, bawełnianą pieluszką
  • Nałożyć masę serową do miseczek, zakryć od góry kawałkami gazy lub pieluszki, która była poza miseczką
  • Od góry nakryć miseczkę talerzykiem, a na talerzyk postawić coś ciężkiego, np. słoik wypełniony słonecznikiem, mąką itp. Paschę wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż masa zrobi się twardsza i będzie można ją wyciągnąć z miseczki
  • Paschę kroić na porcje i podawać z sosem