BEZGLUTENOWY SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI
  • 1 kg sera półtłustego
  • 200 g miękkiego masła
  • 250-300 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 opakowanie puddingu waniliowego
  • 10 jaj
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
  • Masło ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
  • Następnie do gotowej masy maślanej, dodawać kolejno żółtka, ser biały i przesianą mąkę kukurydzianą z puddingiem. Cały czas miksować
  • Białka ubić ze szczyptą soli. Na końcu, gotową pianę wmieszać w ciasto, delikatnie, za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach
  • Masę sernikową wylać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka