KURCZAK PO PROWANSALSKU
SKŁADNIKI kurczak (ok. 1,5 kg)
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 gałązki rozmarynu (łyżka)
- 1 szklanka białego wina słodkiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka umyć i osuszyć
- Natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką oraz dwoma wyciśniętymi przez wyciskarkę ząbkami czosnku
- Pozostałe ząbki czosnku również przecisnąć przez wyciskarkę i wymieszać razem z ziołami prowansalskimi, oliwą oraz rozmarynem w miseczce
- Powstałą zaprawą natrzeć kurczaka od środka
- Odstawić na 1 godzinę do lodówki
- Po tym czasie przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i wlać wino
- Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni
- Od czasu do czasu polewać kurczaka wywarem z naczynia