KLUSKI DOCIERANE
SKŁADNIKI (30 sztuk)
- 8 średnich ziemniaków
- skrobia
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 5 ziemniaków obrać i ugotować do miękkości, a 3 obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (na oczkach takich, jak na placki ziemniaczane)
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć do miski przez praskę, dodać surowe, starte ziemniaki
- Posolić, wymieszać i wyrównać w misce
- Podzielić na cztery równe części
- Jedną część odłożyć na bok, a w wolne miejsce wsypać skrobię. Dodać łyżkę mąki pszennej i całość dobrze połączyć ze sobą
- Formować małe, okrągłe kluski
- Gotowe, wrzucić do wrzątku z solą
- Idealne do potraw z kaczki i innych dań mięsnych