MUFFINKI CZEKOLADOWO-DYNIOWE Z POLEWĄ

SKŁADNIKI (15 sztuk)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić puree z dyni. Dynię obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody i gotować do momentu aż będzie miękka
  • Następnie zmielić kawałki dyni blenderem na gładką masę i jeszcze przez chwilkę trzymać na małym ogniu, żeby woda odparowała. Odstawić puree do wystygnięcia
  • Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową
  • W drugiej, dużej misce ubić jaja z cukrem
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać kolejno, aromat wanilinowy, olej, puree z dyni oraz partiami przesiane, suche składniki
  • Całość dobrze połączyć ze sobą. Papilotki poukładać na blasze (najlepiej do muffinek, wtedy każda będzie tej samej wielkości) i wypełnić przygotowanym ciastem do połowy foremki
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka)
  • Gotowe babeczki wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia
  • Przygotować polewę
  • Każdą muffinkę polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzeszkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Do rondla włożyć masło i podgrzewać na małym ogniu
  • Następnie dodać kakao i cukier puder
  • Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy