SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

  • ok. 2,5 szklanki mąki pszennej (380 g )
  • 200 g masła (z lodówki)
  • 50 g margaryny (z lodówki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru
  • 6 żółtek

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 7 dużych jabłek
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki skrobi

SKŁADNIKI NA PIANKĘ

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA KRUCHEGO

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać przez sito do miski.
  • Dodać zimne masło i margarynę pokrojone w plastry.
  • Całość zagnieść do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
  • Dodać żółtka i zagnieść na gładkie ciasto.
  • Podzielić na dwie części w proporcjach 60% i 40%.
  • Każdą część zawinąć w folię spożywczą i mocna schłodzić. (Najlepiej wsadzić na jakiś czas do zamrażarki).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Dodać sok z cytryny i cynamon.
  • Podgrzewać do momentu, aż jabłka lekko będą miękkie.
  • Dodać skrobię. Całość dobrze wymieszać i chwilkę trzymać na ogniu do czasu, aż skrobia zwiąże sok z jabłek.
  • Odstawić do przestygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIANKI

  • Piankę należy przygotowywać w momencie, gdy spód będzie w piekarniku.
  • W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli.
  • Kiedy zacznie pojawiać się piana, dodawać partiami cukier.
  • Gdy piana będzie sztywna dodać ocet, a następnie skrobię.
  • Składniki połączyć ze sobą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

  • Prostokątną blachę o wymiarach ok. 35 cm x 25 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  • Spód wyłożyć większą częścią ciasta.
  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
  • Spód podpiec i wyciągnąć.
  • Następnie wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe. Wyrównać.
  • Na wierzch jabłek wyłożyć ubitą piankę bezową.
  • Na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część schłodzonego ciasto.
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.