CYNAMONKI Z POLEWĄ O CYTRYNOWEJ NUCIE

SKŁADNIKI NA CYNAMONKI

  • 180 ml mleka
  • 120 g cukru (50 g do ciasta, 70 g do nadzienia)
  • 100 g masła (50 g do ciasta i 50 g do nadzienia)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 360 g mąki pszennej
  • Szczypta soli

DODATKOWO:

  • Cynamon

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 200 g serka Mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CYNAMONEK

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Wymieszać i przelać do miski.
  • Gdy mleko z masłem i cukrem będzie ciepłe a nie gorące, dodać drożdże i łyżkę mąki z odmierzonej ilości. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
  • Następnie dodać jajko i szczyptę soli.
  • Partiami dodawać mąkę.
  • Gdy ciasto będzie wyrobione i gładkie, przykryć je ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. 
  • Rozwałkowane ciasto ma być mniej więcej o wymiarach 50 cm x 28 cm. Uformować troszkę boki na kształt prostokąta.
  • Zrobić nadzienie. W rondlu rozpuścić 50 g masła, dodać 70 g cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Całość dobrze wymieszać.
  • Przygotowanym nadzieniem posmarować całe ciasto.
  • Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokroić „roladę” na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
  • Cynamonki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze, żeby bułeczki nie stykały się ze sobą, ponieważ urosną.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
  • Po tym czasie wyciągnąć cynamonki i przygotować polewę.
  • Na każdej cynamonce umieścić polewę, wierzch posypać cynamonem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY

  • W rondelku umieścić serek, cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotować na małym ogniu. Produkty musza dobrze połączyć się ze sobą. Nie ma być grudek.