CYNAMONKI Z POLEWĄ O CYTRYNOWEJ NUCIE
SKŁADNIKI NA CYNAMONKI
- 180 ml mleka
- 120 g cukru (50 g do ciasta, 70 g do nadzienia)
- 100 g masła (50 g do ciasta i 50 g do nadzienia)
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 360 g mąki pszennej
- Szczypta soli
DODATKOWO:
- Cynamon
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 200 g serka Mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CYNAMONEK
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Wymieszać i przelać do miski.
- Gdy mleko z masłem i cukrem będzie ciepłe a nie gorące, dodać drożdże i łyżkę mąki z odmierzonej ilości. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
- Następnie dodać jajko i szczyptę soli.
- Partiami dodawać mąkę.
- Gdy ciasto będzie wyrobione i gładkie, przykryć je ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką.
- Rozwałkowane ciasto ma być mniej więcej o wymiarach 50 cm x 28 cm. Uformować troszkę boki na kształt prostokąta.
- Zrobić nadzienie. W rondlu rozpuścić 50 g masła, dodać 70 g cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Całość dobrze wymieszać.
- Przygotowanym nadzieniem posmarować całe ciasto.
- Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
- Ostrym nożem pokroić „roladę” na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
- Cynamonki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze, żeby bułeczki nie stykały się ze sobą, ponieważ urosną.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć cynamonki i przygotować polewę.
- Na każdej cynamonce umieścić polewę, wierzch posypać cynamonem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- W rondelku umieścić serek, cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotować na małym ogniu. Produkty musza dobrze połączyć się ze sobą. Nie ma być grudek.