HUMMUS Z DYNIĄ MUSCAT

SKŁADNIKI:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty z papryczek chili
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ciecierzycę ugotować, odcedzić na sicie i zmiksować na gładką masę
  • Dodać pozostałe składniki
  • Ponownie wszystko połączyć
  • Gotowy hummus przełożyć do miseczki i udekorować oliwą, pestkami dyni

UWAGA!

Jeśli ciecierzyca przy miksowaniu będzie zbyt sucha, można dolać trochę wody