GROSZKI PTYSIOWE
SKŁADNIKI (2 blachy)
- 125 ml wody
- 100 g i 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g masła
- szczypta soli
- 3 jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wlać wodę do garnka
- Dodać masło i sól
- Kiedy masło roztopi się, dodać 100 g mąki i ściągnąć garnek z ognia
- Mieszać do momentu kiedy składniki dobrze połączą się ze sobą
- Kiedy temperatura obniży się dodać jaja i łyżkę mąki
- Jeszcze raz przez krótką chwilę pogotować na małym ogniu
- Całość wymieszać blenderem, żeby nie było grudek
- Odstawić do całkowitego wystygnięcia
- Ciasto umieścić w szprycy cukierniczej
- Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i robić na nim małe kropki
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 stopni przez ok. 5 minut