PIEROGI Z SEREM I BORÓWKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 250 g białego sera twarogowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru zmielonego na puder; owoce borówki amerykańskiej (mogą być również jagody lub inne sezonowe owoce)
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • Masło do polania pierogów
  • cukier lub cukier waniliowy do posypania
  • śmietana do maczania pierogów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki
  • Wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie przylepiać się do rąk ani blatu
  • Ciasto nie przylepia się do wałka i jest bardzo miękkie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
  • Do miski włożyć ser
  • Następnie rozgnieść ser widelcem, dodać żółtko i cukry
  • Całość zmiksować blenderem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIEROGÓW
  • Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek
  • Szklanką (lub narzędziem do przygotowywania pierogów) wykroić kółka
  • Na każde kółko położyć nadzienie, a na nie borówkę
  • Zlepić dokładnie brzegi każdego pierożka. Można zrobić falbankę w koło (na brzegach), dociskając końcem widelca
  • Do gotującej się wody wrzucić przygotowane pierogi, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Można wyciągnąć jeden i sprawdzić czy już ciasto jest gotowe, a nadzienie gorące
  • Podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub cukrem