PIZZA FERRARI
SKŁADNIKI NA PIZZE
- 75 g salami
- 130 g sera feta
- 1/2 lub 1 papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 3 pieczarki
- 75 g sera mozzarella - ser tarty
- 1 łyżeczka oregano
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 szczypiorki
SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
- 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży
- ok. 15 g masła
- 75 ml mleka
- 150 ml ciepłej wody
SKŁADNIKI NA SOS
- 125 g sosu pomidorowego z kartonika
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- Sos przelać do miseczki
- dodać zioła i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek
- Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
- Przygotować ciasto na pizze
- Gdy będzie gotowe rozwałkować na grubość 0,5 cm
- Przełożyć na blaszkę do pizzy, a nadmiar ciasta odkroić nożykiem do pizzy
- Przygotowany sos rozsmarować równomiernie na powierzchni ciasta
- Najpierw ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki i posypać dwoma garściami mozzarelli
- Później należy ułożyć plasterki cebuli i salami
- Kolejno należy ułożyć fetę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone w ósemki, szczypiorek oraz kawałki chilli
- Całość posypać oregano i kolejną warstwą sera mozzarella
- Piec 10 minut (termoobieg) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
- W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
- Połączone składniki dodać do miski z mąką
- Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
- Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
- Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)