PIZZA FERRARI

SKŁADNIKI NA PIZZE 
  • 75 g salami
  • 130 g sera feta
  • 1/2 lub 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • 75 g sera mozzarella - ser tarty
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 szczypiorki
SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
  • 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • ok. 15 g masła
  • 75 ml mleka
  • 150 ml ciepłej wody
SKŁADNIKI NA SOS
  • 125 g sosu pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Sos przelać do miseczki
  • dodać zioła i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek
  • Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
  • Przygotować ciasto na pizze 
  • Gdy będzie gotowe rozwałkować na grubość 0,5 cm
  • Przełożyć na blaszkę do pizzy, a nadmiar ciasta odkroić nożykiem do pizzy
  • Przygotowany sos rozsmarować równomiernie na powierzchni ciasta
  • Najpierw ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki i posypać dwoma garściami mozzarelli
  • Później należy ułożyć plasterki cebuli i salami
  • Kolejno należy ułożyć fetę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone w ósemki, szczypiorek oraz kawałki chilli
  • Całość posypać oregano i kolejną warstwą sera mozzarella
  • Piec 10 minut (termoobieg) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
  • W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
  • Połączone składniki dodać do miski z mąką
  • Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
  • Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)