GOŁĄBKI FARMERSKIE
SKŁADNIKI
- 1 kapusta głowiasta biała lub kapusta włoska
- 1/2 kg ryżu
- 1 kg mielonego mięsa (w przepisie mięso z indyka)
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego lub 1 kostka rosołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotować na półtwardo z dodatkiem kostki rosołowej
- Gdy przestygnie, wymieszać z mielonym mięsem
- Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszać
- Do dużego garnka wlać wodę i włożyć kapustę. Gdy woda zacznie gotować się, zmniejszyć ogień, a garnek przykryć pokrywką
- Gdy kapusta będzie robić się miękka, obierać ją z liści
- Do każdego liścia włożyć farsz
- Zawijać gołąbki podłużnie lub w kopertę w zależności od gustu
- Przygotowane gołąbki poukładać w dużym garnku i dusić przez ok. 2 godziny
- Można je później podsmażyć na tłuszczu i podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym
WSKAZÓWKA
Jeśli ktoś jest w posiadaniu galarety z mięsem, z własnych wyrobów wieprzowych, można ryż ugotować na tej galarecie zamiast na wodzie. Gołąbki nabierają innego smaku, są bardziej kleiste i smaczniejsze.