GOŁĄBKI FARMERSKIE

SKŁADNIKI
  • 1 kapusta głowiasta biała lub kapusta włoska
  • 1/2 kg ryżu
  • 1 kg mielonego mięsa (w przepisie mięso z indyka)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego lub 1 kostka rosołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ryż ugotować na półtwardo z dodatkiem kostki rosołowej
  • Gdy przestygnie, wymieszać z mielonym mięsem
  • Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszać
  • Do dużego garnka wlać wodę i włożyć kapustę. Gdy woda zacznie gotować się, zmniejszyć ogień, a garnek przykryć pokrywką
  • Gdy kapusta będzie robić się miękka, obierać ją z liści
  • Do każdego liścia włożyć farsz
  • Zawijać gołąbki podłużnie lub w kopertę w zależności od gustu
  • Przygotowane gołąbki poukładać w dużym garnku i dusić przez ok. 2 godziny
  • Można je później podsmażyć na tłuszczu i podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym
WSKAZÓWKA

Jeśli ktoś jest w posiadaniu galarety z mięsem, z własnych wyrobów wieprzowych, można ryż ugotować na tej galarecie zamiast na wodzie. Gołąbki nabierają innego smaku, są bardziej kleiste i smaczniejsze.