PAMPUCHY Z SOSEM JAGODOWYM

SKŁADNIKI
  • ok. 470 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA SOS JAGODOWY
  • 1 szklanka jagód
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Przygotować zaczyn. Drożdże z cukrem i letnim mlekiem połączyć ze sobą w naczyniu
  • Masło roztopić i ostudzić. Gotowy zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko, dodać masło i zarobić ciasto rękami
  • Ciasto zagniatać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba, można dodać trochę mąki
  • Gdy będzie gotowe, odrywać kawałki i formować nieduże kulki, ponieważ ciasto jeszcze urośnie
  • Kulki odkładać na powierzchnię wysypaną mąką
  • Muszą tak leżeć ok. 40 minut do czasu aż urosną
SPOSÓB PAROWANIA

1. Po tym czasie do wysokiego garnka wlać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę garnka przymocować gazę za pomocą sznurka i na tą gazę kłaść surowe kluski (lub na sito). Zagotować wodę i parować kluski pod przykryciem przez ok. 15 minut (woda musi cały czas wrzeć i parować).

2. Można pampuchy przygotować w parowniku, czas 20 minut.

WSKAZÓWKA

Można sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy pampuchy są już uparowane. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka trzeba nadal parować.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Składniki umieścić w naczyniu i blenderem zmiksować na jednolitą masę