KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
- 3-4 jaja
- 3 szklanki mleka
- 3-4 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ (ok. 10 krokietów)
- 2 garście kiszonej kapusty (ok. 200 g)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
- Jaja ubić na puszystą masę
- Następnie dodać mleko i mąkę
- Wymieszać mikserem
- Na patelni rozgrzać olej
- Nie przerywając miksowania dodać go do ciasta
- Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu
WSKAZÓWKA
Ciasto musi być dość rzadkie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
- Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka
- Dodać łyżeczkę margaryny i smażyć do momentu aż cebula będzie miała złoty kolor
- Następnie dodać pokrojoną kapustę i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Doprawić pieprzem i solą
- Gotować do momentu zredukowania soku z kapusty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROKIETÓW
- Na środek naleśnika nałożyć farsz (ok. 1 czubata łyżka)
- Zwinąć krokiety w kopertę. (Bok prawy i lewy nałożyć na farsz, później kolejne boki)
- Obtoczyć każdy krokiet w roztrzepanym jajku, później bułce tartej i smażyć do momentu, kiedy będą z każdej strony zarumienione