ŚWIDERKI Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

SKŁADNIKI (3-4 porcje)
  • makaron świderki
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 garście świeżej pietruszki - natki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
  • Kurki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
  • Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone kurki
  • Po 5 minutach, dodać pokrojoną drobno cebulkę i całość smażyć ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
  • W osobnym naczyniu umieścić mąkę oraz 200 ml śmietany
  • Za pomocą blendera wymieszać dokładnie składniki, po czym wlać mieszankę do grzybów i cebuli
  • Gdy sos zacznie gęstnieć, dolać resztę śmietany, cały czas mieszając
  • Dość dobrze posolić, popieprzyć oraz dodać gałkę muszkatołową
  • Pietruszkę umyć, pokroić drobno i dodać do grzybów z sosem
  • Do całości dodać ugotowany makaron
  • Następnie dokładnie wymieszać
  • Danie podawać od razu
  • Można udekorować pokrojoną natką