Strona główna
RABARBAR OGRODOWY (WARZYWO WIELOLETNIE)
RABARBAR OGRODOWY pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii
Obecnie uprawiany jest w całej strefie klimatu umiarkowanego, także w Polsce
Rabarbar to bylina o wysokości do 1,5 m
Jej część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą
Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie spichrzowe, w których gromadzone są zapasy pokarmowe
Młode rośliny wykształcają najpierw korzeń palowy, który z czasem tworzy korzeń spichrzowy
Z niego wyrastają włókniste korzenie które odrastają co roku na nowo
Z pąków znajdujących się na szczycie karpy wyrastają liście i pędy
Rabarbar zapada w stan spoczynku fizjologicznego, który trwa do grudnia
RABARBAR OGRODOWY (WARZYWO WIELOLETNIE)
RABARBAR OGRODOWY pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii
Obecnie uprawiany jest w całej strefie klimatu umiarkowanego, także w Polsce
Rabarbar to bylina o wysokości do 1,5 m
Jej część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą
Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie spichrzowe, w których gromadzone są zapasy pokarmowe
Młode rośliny wykształcają najpierw korzeń palowy, który z czasem tworzy korzeń spichrzowy
Z niego wyrastają włókniste korzenie które odrastają co roku na nowo
Z pąków znajdujących się na szczycie karpy wyrastają liście i pędy
Rabarbar zapada w stan spoczynku fizjologicznego, który trwa do grudnia
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera witaminy: A, C,E i K oraz kwas foliowy
Ponadto jest bogaty w potas, wapń, fosfor, magnez i błonnik
Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe