BISZKOPT

SKŁADNIKI (duży biszkopt)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki pszennej mąki
  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MAŁY BISZKOPT
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Białka ubić na sztywno
  • Osobno ubić żółtka z cukrem za pomocą miksera
  • Gdy żółtka z cukrem będą puszystą masą, dodać mąkę (przesianą przez sito) i proszek do pieczenia
  • Na końcu dodać ubite białka
  • Wymieszać je delikatnie łyżką z resztą składników
  • duży biszkopt piec ok. 40 minut w 180°C lub do suchego patyczka