TORT JAPOŃSKI
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
- 450 g cukru pudru
- 9 jaj
- 300 g zmielonego dwukrotnie maku
- 600 g jabłek startych na grubej tarce
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 9 czubatych łyżek grysiku
- bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, morele, figi, daktyle)
- 1 olejek migdałowy
- ok. 250 g czekolady (do fondue)
SKŁADNIKI NA SPÓD
- ok. 400 g maślanych ciasteczek; ok. 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno
- Z żółtek, cukru i masła utrzeć masę
- Do gotowej masy dodawać na zmianę mak i jabłka
- Kolejno dodać grysik, pokrojone bakalie oraz olejek. Na końcu dodać pianę z białek, które należy wymieszać delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami
- Przygotować spód ciasta i wylepić nim spód okrągłej formy (średnica 25 cm)
- Gdy już całość będzie pokryta kruchym ciastem, przełożyć przygotowaną masę makową
- Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
- Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia
- Ciasto polać polewą czekoladową. Można posypać płatkami migdałowymi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
- Ciasteczka zmielić lub dobrze rozgnieść
- Dodać masło
- Zagniatać do momentu, aż powstanie ciasto, którym można wylepić spód formy
WSKAZÓWKA
Można czekoladę do fondue zastąpić inną polewą czekoladową