TORT CARAMELLO

SKŁADNIKI (na 2 ciasta po 6 placków o śr. 19 cm)
  • 100 gram masła
  • 250 gram cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 600 gram mąki
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA MASĘ DO CIASTA
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (smak orzechowy)
  • 1/2 kostki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Sodę połączyć z octem, wymieszać i odstawić na bok
  • W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier. Chwilę pogotować i dodać miód. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać sodę wymieszaną z octem. Mieszać do momentu aż składniki będą miały złotawo-brązowy kolor. Ściągnąć garnek z ognia
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać zawartość rondla i jajka. Wymieszać i zagnieść ciasto
  • Ciasto tak długo ugniatać aż będzie idealnie gładkie
  • Gdy będzie gotowe podzielić je na 6 równych części i każdą cieniutko rozwałkować na papierze pergaminowym (na kształt prostokąta lub okrągły na grubość 2-3 mm)
  • Najlepiej na rozwałkowane ciasto przyłożyć okrągłą foremkę i odciąć zbędne, nierówne kawałki, które powstały na bokach
  • Każdy placek piec około 2-3 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
  • Ciasto wystudzić
  • Na placek położyć przygotowaną masę i równo rozsmarować po całej powierzchni
  • Posypać zmielonymi orzechami. I tak postąpić z każdym kolejnym
  • Wierzch i boki ciasta również posmarować masą, a następnie obficie posypać zmielonymi orzechami

Ciasto najsmaczniejsze jest jeśli poleży jeden dzień. Wtedy upieczone placki zmiękną pod wpływem masy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
  • W misce ubijać masło, do momentu kiedy będzie puszyste (końcówki miksera tzw. świderki)
  • Dodawać po łyżce gotową masę krówkową
  • Miksować, aż powstanie gładka masa