PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

SKŁADNIKI

  • 200 g zielonej soczewicy
  • cebula
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 suszone pomidory
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól, pieprz; 3 liście laurowe, 3 owoce jałowca, 3 ziela angielskie
  • 110 g chrzanu
  • 1 płaska łyżeczka pasty z chilli
  • kawałek bułki (ok. 30 g) namoczonej w 50 ml mleka 2% lub w wersji wege mleko np. ryżowe
  • 2 łyżki mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Soczewicę namoczyć w wodzie (kilka godzin), następnie ugotować do miękkości
  • pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Na oliwie usmażyć cebulę pokrojoną na małe kawałki z pietruszką i selerem
  • Przyprawy utrzeć w moździerzu i dodać do cebuli z pietruszką i selerem
  • Dodać również czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i pokrojone suszone pomidory
  • Całość wymieszać i odstawić, gdy cebula i jarzyny będą miękkie
  • Soczewicę oraz gotową cebulkę z jarzynami i przyprawami zmiksować na gładką masę
  • Całość przełożyć do większej miski, dodać rozmoczoną bułkę, pastę z chilli oraz mąkę i dobrze wymieszać
  • Gotową masę przełożyć do foremki
  • Na wierzch wyłożyć równomiernie chrzan
  • Piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut