PAPRYKI FASZEROWANE Z KASZĄ BULGUR

SKŁADNIKI

  • 3 duże czerwone papryki
  • ok. 300 g mięsa mielonego z indyka
  • woreczek ugotowanej kaszy bulgur
  • przyprawy: tymianek, oregano, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, natka pietruszki
  • cebula drobno pokrojona
  • ser Mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • papryki przeciąć wzdłuż, umyć
  • mięso wymieszać z kaszą, cebulą i przyprawami
  • przygotowaną masę włożyć do papryk, posypać po wierzchu serem
  • przygotowane papryki włożyć do żaroodpornego naczynia z niewielką ilością wody
  • wierzch naczynia przykryć folią aluminiową
  • piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do czasu aż papryka będzie bardzo miękka 
  • pod koniec pieczenia, ściągnąć na chwilkę folię