ZAPIEKANY KALAFIOR Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI

  • 1/2 kalafiora
  • ok. 500 g mięsa mielonego z indyka + przyprawy (oregano, czosnek, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie)
  • makaron z soczewicy
  • ser Mozzarella w kulce
  • ser Mozzarella w wiórkach
  • ser Parmegiano
  • oliwa z oliwek

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

  • 500 ml soku pomidorowego w kartonie
  • 1 l przetartych świeżych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • przyprawy utarte w moździerzu: 4 ziela angielskie, 1 łyżeczka tymianku, oreagno, majeranek, słodka papryka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMIDOROWEGO

  • składniki umieścić w rondlu, wymieszać i podgrzać

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY

  • mięso usmażyć na oliwie, dodać przyprawy i wymieszać
  • makaron ugotować al dente
  • kalafior pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • na kalafior wyłożyć makaron i mięso
  • całość polać przygotowanym sosem i posypać serem
  • zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut