ZUPA RYBNA Z NISKIM IG

SKŁADNIKI

  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 450 g dorsza
  • 350 g mieszanki morskiej
  • 1 papryczka piri piri
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sól morska świżo mielona
  • pieprz 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • mąka z ciecierzycy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • seler, cebulę i paprykę pokroić na kawałki, włożyć do garnka i chwilę smażyć na oliwie
  • dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat pomidorowy oraz łyżkę oleju z prażonych ziaren
  • małe kawałki dorsza obtoczyć w mące z ciecierzycy i chwilkę smażyć z dwóch stron
  • podsmażoną rybę dodać do garnka z warzywami, koncentratem, mlekiem i wodą
  • dodać czosnek, natkę pietruszki, papryczkę piri piri i mieszankę morską
  • doprawić solą i pieprzem