PIZZA PEŁNOZIARNISTA Z NISKIM IG

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żyniej typ 2000
  • ok. 20 dkg drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

  • 500 g przecieru z pomidorów bez cukru
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 6 suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony

DODATKI

  • papryczka chili lub Jalapeno
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • ser mozarella
  • ser parmigiano reggiano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

  • drożdże rozetrzeć na płynne i wymieszać z wodą
  • w misce umieścić składniki na ciasto
  • zagniatać do momentu, aż będzie zwarte i gładkie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU

  • składniki na sos umieścić w rondlu i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY

  • ciasto podzielić na dwie części
  • następnie rozwałkować je na cienkie placki
  • na wierzch wyłożyć sos i dodatki
  • piec w 270 stopniach