GOŁĄBKI Z NISKIM IG

SKŁADNIKI:

  • 330 g brązowego ryżu
  • 1,5 kg zmielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • kawałek pora
  • 2 suszone pomidory 
  • 1 średnia cukinia
  • ok. 5 łyżek świeżego kopru
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka, mielona papryka
  • tymianek
  • kapusta warzywna włoska
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ryż ugotować al dente
  • Cebulę i pora drobno pokroić, następnie podsmażyć na oliwie
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Pomidory i koperek pokroić drobno
  • ziele angielskie utrzeć w moździerzu
  • Mięso umieścić w dużej misce
  • Dodać podsmażoną cebulę z porem, ugotowany ryż, pokrojone pomidory i koperek oraz przyprawy
  • Całość dobrze wymieszać
  • Farsz zawinąć w liść i układać w teflonowym garnku
  • Dodać odrobinę wody, przykryc pokrywką garnek i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę