GOŁĄBKI Z NISKIM IG
SKŁADNIKI:
- 330 g brązowego ryżu
- 1,5 kg zmielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- kawałek pora
- 2 suszone pomidory
- 1 średnia cukinia
- ok. 5 łyżek świeżego kopru
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- słodka, mielona papryka
- tymianek
- kapusta warzywna włoska
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotować al dente
- Cebulę i pora drobno pokroić, następnie podsmażyć na oliwie
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Pomidory i koperek pokroić drobno
- ziele angielskie utrzeć w moździerzu
- Mięso umieścić w dużej misce
- Dodać podsmażoną cebulę z porem, ugotowany ryż, pokrojone pomidory i koperek oraz przyprawy
- Całość dobrze wymieszać
- Farsz zawinąć w liść i układać w teflonowym garnku
- Dodać odrobinę wody, przykryc pokrywką garnek i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę