W rondelku roztopić masło, dodać czekoladę połamaną na kawałki oraz przyprawę piernikową
Całość dobrze wymieszać i odstawić, żeby troszkę przestygło
W misce ubić jaja z cukrem i szczyptą soli dodać przygotowaną czekoladową mieszankę, powidła oraz mąkę całość dobrze wymieszać i wylać do formy o wymiarach 25 cm x 40 cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu, aż góra ciasta lekko będzie upieczona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Podczas pieczenia spodu ciasta przygotowujemy masę serową
Gdy spód będzie już lekko upieczony należy go wyciągnąć z piekarnika i wylać na wierzch masę serową, wyrównać i włożyć do piekarnika piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut
po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik i odstawić na 12 godzin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY CYNAMONOWEJ
śmietankę wlać do rondelka dodać cynamon i czekoladę połamaną na kawałki
gdy całość roztopi się w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie
następnie dodać do mieszanki czekoladowej całość dobrze wymieszać
gdy polewa będzie wystudzona wylać na wierzch sernika