JEŻYNA (KRZEW OWOCOWY)

  • JEŻYNA to rodzaj rośliny z rodziny różowatych
  • Pędy uzbrojone są zwykle w kolce (proste lub hakowate, wygięte do dołu, różnej wielkości)
  • Pod ziemią tworzą podziemne kłącza i rozłogi, dzięki którym się rozprzestrzeniają
  • Owoce to jednonasienne pestkowce, połączone w nibyowoce, wewnątrz wypełnione rozrośniętym dnem kwiatowym
  • Owoce w zależności od gatunku (wszystkie jadalne) mają smak od kwaśnego aż do słodkiego
  • Najczęściej są barwy ciemnofioletowej (aż do czarnej, rzadko żółtej)
  • Rosną w różnych miejscach - zarówno na stanowiskach zacienionych jak i słonecznych, suchych, wilgotnych, na glebach żyznych, w lasach, na ich obrzeżach i zaroślach
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Jeżyna zawiera m.in. cukry, kwasy organiczne, witaminę A, C, witaminy z grupy B, pektyny, garbniki i związki mineralne: potas, wapń i magnez
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 34 kcal