DREZDEN STOLLEN

SKŁADNIKI NA CIASTO (2 sztuki)
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki (na później, gdy będą dodawane bakalie)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g masła
  • 2 szczypty soli
  • 2 jaja
SKŁADNIKI DODATKOWE
  • ok. 1/2 kostki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 2 ciasta)
  • 80 g rodzynek (8 łyżek)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (1 czubata łyżka)
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny (1 czubata łyżka)
  • 50 g migdałów (3 łyżki)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 8 łyżek rumu
  • ok. 500 g masy marcepanowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić rozczyn. Drożdże włożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać do momentu aż składniki połączą się ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia
  • Bakalie wsypać do miski, dodać przyprawy i rum. Odstawić na ok. 2 godziny
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, jajka, masło, oraz rozczyn. Zagnieść ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką i odstawić ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każde z nich rozwałkować i dodać bakalie. (Przez to, że bakalie są mokre trzeba dodać mąki i tu dodatkowo 1 szklanka mąki). Ciasto zagnieść tak, aby połączyło się z bakaliami
  • Ponownie rozwałkować na kształt owalny
  • Na środek położyć wałek zrobiony z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Prawy oraz lewy bok ciasta założyć na masę marcepanową. Całość zwinąć w rulon
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok. 1 godzinę
  • Piec ok. 40 min w temp.180 stopni
  • Gotową struclę smarować po wierzchu roztopionym masłem. Gdy masło przestanie wsiąkać w ciasto posypać je obficie cukrem pudrem
  • Odstawić szczelnie zamknięte w chłodne miejsce. Można ciasto przechowywać kilka tygodni

Przepis na masę marcepanową - BLOK MARCEPANOWY