ORZECH WŁOSKI (DRZEWO OWOCOWE)

  • ORZECH WŁOSKI to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych
  • W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, Azji, w Himalajach, i południowo-zachodnich Chinach
  • W Polsce jest pospolicie uprawiany
  • Odmiany zalecane do uprawy to: Dodo, Leopold, Resovia i Targo
  • Ponadto w uprawie spotyka się jeszcze trzy inne odmiany: Albi, Silesia, Tryumf
  • Owoc to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec
  • Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią
  • Wewnętrzna część owocni, tworzy zdrewniałą skorupę
  • Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi część jadalną owocu
  • Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4-5 cm i średnicę 3-4 cm i powszechnie nazywane są orzechami
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 679 kcal