KARCZOCH ZWYCZAJNY

  • KARCZOCH ZWYCZAJNY gatunek wieloletniej rośliny zielnej
  • Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Łodyga dorasta do około 2 m
  • W Polsce uprawiana sporadycznie
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Karczochy zawierają cukry (inuline, która może być spożywana przez chorych na cukrzycę), białka, tłuszcze i witaminę C
  • Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby
  • Z karczochów produkuje się leki w postaci tabletek lub wyciągu alkoholowego
  • Oba preparaty znajdują szczególne zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • To źródło flawonoidów (luteolin, apigenin)
  • Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu.
  • W kosmetyce karczoch uważany jest za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych