CHAŁKA DYNIOWA Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ
  • 500 g mąki pszennej extra
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki cukru
DODATKOWO
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki kokosowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Całość dobrze połączyć ze sobą
  • Dodać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut
  • Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, puree z dyni, wyrośnięty zaczyn, jaja oraz rozpuszczone masło. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia
  • Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich jeszcze na trzy
  • Używając jak najmniejszej ilości mąki uformować trzy wałki
  • Z wałków zapleść warkocz, a końcówki zlepić. Tak samo zrobić drugą chałkę
  • Uformowane ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastawić na 170 stopni
  • Chałki posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem
  • Na wierzchu posypać kruszonką
  • Piec ok. 20 minut
  • Chałki najlepiej położyć na niższej prowadnicy, ponieważ sporo urosną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • Składniki umieścić w miseczce i zagnieść