FASOLA WIELOKWIATOWA (WARZYWO STRĄCZKOWE)

  • FASOLA WIELOKWIATOWA to gatunek roślin jednorocznych
  • Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiany jest w obu Amerykach, w Azji oraz w Europie. Kwiaty o barwie czerwonej lub białej z 10-cioma pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem
  • Owoc to szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien
  • Natomiast nasiona są duże, kształtu nerkowatego, zwykle białe
  • Fasola wielokwiatowa jest popularna w uprawie
  • Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest „Piękny Jaś” o bardzo dużych białych nasionach
ZASTOSOWANIE
  • Często uprawiana jako warzywo dla swoich dużych i odżywczych nasion
  • Istnieje wiele kultywarów różniących się m.in kolorem i wielkością nasion
  • To również roślina ozdobna, używana do okrywania wysokich płotów, altan, pergoli, do tworzenia osłon na balkonach i tarasach
  • Łupiny fasoli wielokwiatowej są używane w leczeniu cukrzycy, artretyzmu oraz w chorobach reumatycznych